Privéjets massaal aan de grond: 'Er is niet echt behoefte aan vluchtjes naar Cannes'

De omzet van Aerodynamics maakt momenteel een duikvlucht nu blijkt dat Quote 500-leden niet massaal gerepatrieerd hoeven te worden. Eigenaar Huyb van Monsjou blijft er rustig onder.

Door Tim Jansen

Aerodynamics bemiddelt al ruim dertig jaar in de huur en verhuur van privévliegtuigen. De clientèle bestaat volgens oprichter Huyb van Monsjou voor ‘een belangrijk deel uit mensen uit jullie lijstje’. Al regelt het bedrijf net zo makkelijk een Boeing 747 voor een horde voetbalsupporters die hun club achterna wil reizen. De bedrijfswebsite van Aerodynamics meldt dat klanten ook bij economische tegenwind kiezen voor een private jet. ‘Tijdwinst, korte inchecktijden, non-stop vluchten en meerdere bestemmingen op één dag blijven’ zo worden de voordelen keurig opgesomd.

Maar zelfs die pluspunten vallen weg in tijden waarin landkaartjes die een verbeterde luchtkwaliteit aantonen gelden als pleister op een nauwelijks te herstellen wond. ‘Alles is tot stilstand gekomen’, zegt Van Monsjou. ‘We regelen vaak vluchten naar de Mediterrane gebieden. Er is nu weinig vraag voor leuke vluchtjes naar Cannes’, klinkt het berustend. Zijn bedrijf mag vergunningen aanvragen voor vluchten. En die vergunningen worden hoogstwaarschijnlijk verleend wanneer het gaat om bijvoorbeeld medische vluchten of repatriëring. ‘Maar we hebben nog geen enkele vergunning hoeven aanvragen.’

Kan de vliegreismakelaar niet assisteren bij het terughalen van de duizenden gestrande Nederlanders? ‘Dat verloopt vooral via de kisten van KLM’, zegt Van Monsjou. ‘Zit je vast in bijvoorbeeld Marokko dan kost het zo’n €20.000 tot €25.000 om een privévlucht te regelen. Blijkbaar zijn er weinig mensen die dat nu kunnen of willen betalen.’ Nee, heel verrassend is die boodschap niet. Ook de bewoners van onze rijkenlijst blijven veilig thuis of in hun buitenverblijf.

Toch maakt de man die aan de stuurknuppel zit bij Aerodynamics zich nog geen zorgen. ‘We hebben nog genoeg vet op de botten en kunnen eventueel werktijdverkorting aanvragen’, zegt Van Monsjou. ‘Verder is er helaas niet zoveel aan te doen. Het is niet anders.’

Bron: Quotenet

Close